سبزی کاری در باغچه

سبزی کاری در باغچه:

سبزی کاری در باغچه،به اعتقاد نویسنده هیچ فعالیت بدنی سالم تر و نشاط بخش تر از کار کردن در باغچه و پرورش سبزیجات نیست. در یک فضای چند متر مربعی حیات خانه می توان تنوعی از سبزیجات را برای مصرف روزانه و حتی برای خشک کردن و فریز کردن تولید نمود. فضایی که انتخاب می شود بایستی رو به آفتاب باشد. البته در حواشی باغچه جایی که وجود درختان موقعیت سایه و آفتابی را ایجاد می نمایند نیز قابل استفاده و بهره برداری می باشد. برای نمونه نعناع و پونه که هر دو از طریق ریزوم و ساقه های رونده تکثیر می شوند را می توان در حاشیه باغچه جایی که سایه و آفتاب است پرورش داد. هر دو این سبزیجات نیاز به
آب فراوانی دارند و در فصول خنک تر سال رشد بهتری دارند. و برخی از سبزیجات در فصل خاصی بهتر به عمل آمده و محصول بهتری تولید
می نمایند. برای مثال شاهی که خواص زیادی نیز دارد در ماه های خنک تر سال ابتدای بهار و پاییز) بهتر رشد می نماید لیکن همین که هوا گرم شود گیاه چوبی می شود و ساقه های گلزا تولید نموده و کیفیت محصول پایین می آید. بنابراین شاهی را می توان در اسفندماه شروع نمود. شاهی خیلی سریع رشد نموده و چنانچه هوای خنک ادامه یابد محصول فراوانی تولید می نماید. سبزیجاتی مانند شاهی، شوید، گشنیز، تربچه، نعناع و پونه را بایستی زمانی کاشت که بتوان در ماه های خنک تر سال از آنها استفاده نمود. برخی دیگر از سبزیجات را بایستی هنگامی که هوا گرم می شود کاشت و مورد بهره برداری قرار داد. برای مثال ریحان را هنگامی که هوا گرم می شود بایستی کاشت و مورد بهره برداری قرار داد. اگر ریحان را هنگامی که هوا سرد است بکارید سبز نخواهد شد و یا اگر سبز بشود بر خوبی نخواهد داد. جعفری را می توان تقریبا همه فصول کاشت و مورد بهره برداری قرار داد دو ساله هستند. سبزیجات یک ساله در یک فصل و یا یک سال رشد

بسیاری از سبزیجات یک ساله و برخی نیز دو ساله هستند. سیزد طول عمر یک ساله و یک فصله دارند. یعنی در یک فصل و یا یک رویشی و رشد زایشی خود را با تمام می رسانند. برای مثال سبزیجاتی مانند گشنیز، تربچه در فصل بهار به خصوص اوائل فصل که هنوز هوا خنیا رشد رویشی دارند ليكن هنگامی هوا گرم می شود رشد رویشی آنها کند برای آنها شروع می شود یعنی گل و میوه تولید می نمایند. در مراحل رشد زایشی معمولا چوبی شده و سبزی و لطافت خود را از دست می دهند. سبزیجاتی مانند هویج و پیاز دوساله هستند. سال اول رشد رویشی داشته بن یا غده ایجاد می نمایند. ولی اگر چنانچه آنها را از زمین خارج نکنیم سال دوم گل و بذر ایجاد می نمایند. برای تولید گل و بذر کلیه اندوخته های خود را مصرف می نمایند. به عبارت دیگر به طور طبیعی این گیاهان سال اول رشد خود را به هدف اندوخته نمودن مواد غذایی طی نموده که بتوانند اندوخته خود را سال دوم مصرف تولید گل و میوه بنمایند، لیكن ما انسانها اندوخته آنها را از آنها گرفته و فرصت به آنها نمی دهیم که سال دوم گل و دانه تولید بنمایند.
بسیاری از سبزیجات را در فصل رویشی خود می توان چند مرتبه چید و مورد استفاده قرار داد. در نتیجه چیدن جوانه های پایینی آنها تحریک شده سریعا رشد می نمایند. بایستی دقت نمود هنگام چیدن گیاه از یک فاصله مناسب چند سانتی متری از سطح زمین قطع شود تا چند جوانه در پایین گیاه باقی بماند
از برخی سبزیجات می توان به راحتی بانک بذر ایجاد نمود تا سال بعد مورد استفاده قرار گیرند و نیازی به تهیه بذر از بیرون نباشد. برای این منظور کئی است چند بته از هر کدام از سبزیجات را در حاشیه باغچه حفظ نمود تا هنگامیکه به گل و بذر بنشینند.
را برای کاشت بذر سبزیجات ابتدا بهتر است زمین را آبیاری نموده و ب د ۲۴ ساعت زیر و رو و شخم نمایید. برای بسیاری از سبزیجات تخم ری نموده و بعد از
سبزیجات شخم عمیقی نیاز نمی باشد. پس از شخم مقدار قابل ملاحظه ای کود حیوانی و کاملا کهنه و پوسیده را به خاک افزوده و مخلوط نموده و سپس زمین را تسطيع نمایید. اکنون می توانید بذر را پاشیده و روی آن مقداری شن نرم که با کود نرم مخلوط شده بپاشید. تا چند روز آینده که بذرها جوانه زده و سبز شوند آبیاری ملایمی لازم است و بهتر است که سطح خاک اسپری شود. برای جلوگیری از خشک شدن زمین سطح آن را تا هنگام جوانه زدن بذرها با روزنامه، مقوا و یا کیسه گونی بپوشانید. بذور تا هنگام جوانه زدن و چند روز بعد از آن بایستی در معرض رطوبت کامل قرار گیرند.
طرح ریزی باغچه به صورت کرت و یا کاشت ردیفی صورت می گیرد. هر کدام از طرح ها مزایای خاصی دارند ليكن ك بستگی به موقعیت و وسعت باغچه و سبزیجات مورد کشت دارند. چنانچه سبزیجات ردیفی کاشته شوند بایستی حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر بین ردیف ها فاصله ایجاد شود.
علف های هرز همیشه مزاحمینی برای سبزیجات محسوب می شوند. حتی المقدور آنها را بایستی تا کوچک هستند از میان برداشت و اجازه نداد تا به بذر بنشینند. همیشه آنها را پس از آبیاری وجین نمایید. گاه آفات و بیماری ها نیز برای سبزیجات مزاحمت ایجاد نموده و به محصول صدمه می زنند. حشراتی مانند شته به سبزیجاتی مانند شاهی شدید حمله ور می شوند ولی با این وجود برای سبزیجات بهتر است از هیچ گونه سمی استفاده نشود.

سبزی کاری در باغچه،تغذیه سبزیجات با کود حیوانی و کود شیمیایی صورت می گیرد. کود حیوانی را معمولا قبل از کاشت بذر با خاک مخلوط می نمایند و این کمک مؤثری به رشد اولیه سبزیجات خواهد نمود. بسیاری از سبزیجات را هنگامی که رشد مناسبی نمودند می توان با کود شیمیایی اوره تغذیه نمود. کود اوره را بهتر است هر دوهفته یک بار قبل از آبیاری به صورت تنک روی آنها پاشيد. کودهای باقیمانده روی برگها بهتر است با اسپری شسته شوند تا به آنها آسیب  نرسد.

 

بستن
مقایسه